Kom je een veelvoorkomende WordPress-fout tegen op je site?
Wil je deze WordPress-fouten zelf oplossen? De meeste van deze fouten kunnen worden opgelost door een aantal eenvoudige stappen te volgen.
In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je WordPress-fouten kunt oplossen.
1. Schakel alle geïnstalleerde plug-ins op je website uit
Vaak worden fouten veroorzaakt door plug-ins die conflicteren met elkaar, met jouw thema, of met WordPress zelf.
De eenvoudigste manier om deze fouten op te lossen, is door alle WordPress-plugins uit te schakelen. Vervolgens kun je deze plug-ins één voor één weer inschakelen, om te zien wanneer de fout weer optreedt.
Als je toegang heeft tot het beheerdersgedeelte van je WordPress-site, ga dan gewoon naar de pagina met plug-ins.
Allereerst moet je alle plug-ins selecteren, en vervolgens ‘Deactiveren’ selecteren in het vervolgkeuzemenu van ‘Bulkacties’. Klik op de knop Toepassen om alle geselecteerde plug-ins te deactiveren.
Sommige fouten kunnen het onmogelijk maken om toegang te krijgen tot jouw WordPress-beheerdersgedeelte. Als dat het geval is, kunt je jouw plug-ins op 2 manieren deactiveren:
- Via FTP
- Via de beheeromgeving van je hosting
Plugins de-activeren via FTP
Om te beginnen, moet je verbinding maken met de bestanden van jouw WordPress-hosting met behulp van een FTP programma. Als je FTP nog niet eerder hebt gebruikt, raadpleeg dan mijn handleiding over hoe je FTP kunt gebruiken om bestanden naar WordPress te uploaden.
Als je verbinding gemaakt heb via FTP, open je de map ‘wp-content’.
Plugins de-activeren via de beheeromgeving van je hosting
Een beheeromgeving bij webhosting is een online omgeving waar je jouw webhostingaccount kunt beheren en configureren. Deze omgeving biedt een scala aan tools en functies waarmee je verschillende aspecten van jouw hostingaccount kunnen beheren zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt.
De meest voorkomende beheeromgevingen voor webhosting zijn cPanel, Plesk en DirectAdmin.
Deze beheeromgevingen bieden meestal een bestandsbeheerder waarmee je bestanden op jouw hostingaccount kunnen bekijken, bewerken, uploaden en verwijderen, waardoor je rechtstreeks vanuit je browser toegang hebt tot jouw bestanden zonder een FTP-client te hoeven gebruiken.
Plugins map hernoemen
Zit je eenmaal in ‘wp-content’ dan zie je een map genaamd ‘plugins’.
Je kunt nu ofwel Ctrl+klikken of met de rechtermuisknop op deze map klikken en ‘Hernoemen’ selecteren.
Nadat je dat hebt gedaan, hernoem je deze map naar ‘plugin.deactivate’. Dit zal al je WordPress-plugins deactiveren.
Voor gedetailleerde instructies, bekijk mijn artikel over het deactiveren van alle plugins wanneer je geen toegang hebt tot wp-admin.
Controleer na het deactiveren van je plugins of het probleem nog steeds optreedt op je website of WordPress-blog. Als je site nu perfect werkt, weet je dat het probleem gerelateerd is aan een plugin.
Je kunt nu eenvoudig je plugins één voor één reactiveren om te zien wanneer het probleem opnieuw optreedt.
Om te beginnen, ga naar Plugins » Geïnstalleerde plugins. Je kunt nu de plugin die je wilt reactiveren vinden en op de link ‘Activeren’ klikken.
Wanneer het probleem zich opnieuw voordoet, weet je welke plugin het probleem veroorzaakt. Om het op te lossen heb je een aantal opties:
- Kijk of er een update beschikbaar is voor de plugin.
- Neem contact op met de maker van de plugin.
- De-installeer de plugin en zoek een beter alternatief.
2. Schakel over naar een standaard WordPress-thema
Soms kan je WordPress-thema problemen veroorzaken op je site. Om erachter te komen of je thema het probleem veroorzaakt, kun je proberen over te schakelen naar een standaard WordPress-thema zoals Twenty Twenty-Four.
Aangezien deze thema’s zijn gemaakt door het officiële WordPress-team, is de kans kleiner dat ze conflicten veroorzaken of bugs bevatten in vergelijking met sommige andere thema’s van derden.
Om over te schakelen naar een standaard WordPress-thema, ga naar Weergave » Thema’s.
Vervolgens kun je met de muis over een van de standaard thema’s gaan.
Klik vervolgens gewoon op de ‘Activeren’ knop.
Als je niet kunt inloggen in de beheeromgeving van je WordPress-site, kun je overschakelen naar een standaardthema via FTP.
Maak eerst verbinding met je website met behulp van een FTP-client. Nadat je dat hebt gedaan, ga je naar de map ‘/wp-content/themes/’.
In deze map zie je alle thema’s die zijn geïnstalleerd op je WordPress-website.
Voordat je wijzigingen aanbrengt, is het een goed idee om een kopie van je huidige actieve thema te downloaden. Dit zal het gemakkelijker maken om je thema te herstellen na het uitvoeren van deze test.
Om je huidige actieve thema te downloaden, zoek je eenvoudigweg de map met de naam van dit thema. Klik vervolgens met de Control-knop ingedrukt of klik met de rechtermuisknop op deze map.
Selecteer vervolgens ‘Downloaden’.
Nadat je deze map hebt gedownload, kun je doorgaan en elk thema verwijderen binnen je FTP-client, behalve een standaard WordPress-thema zoals Twenty Twenty-Two.
Aangezien je actieve thema niet langer beschikbaar is, zal WordPress automatisch overschakelen naar het gebruik van het standaardthema.
Als dit de fout oplost, dan weet je dat je thema het probleem veroorzaakte.
Als dit het geval is, raden we je aan een nieuw thema te vinden voor je WordPress-website. Om je te helpen, hebben we onze deskundige keuze voor de beste responsieve WordPress-thema’s geplaatst.
Als dit het probleem niet oplost, kun je je oorspronkelijke thema herstellen. De gemakkelijkste manier is om de kopie te gebruiken die je naar je computer hebt gedownload. Voor meer gedetailleerde instructies verwijzen we je graag naar onze handleiding voor het gebruik van FTP om bestanden naar WordPress te uploaden.
3. Vernieuw Permalinks
WordPress gebruikt een SEO-vriendelijke URL-structuur. Soms is deze permalinks-structuur niet bijgewerkt of niet goed ingesteld, wat kan resulteren in onverwachte 404-fouten op je site.
Als je 404-fouten krijgt, kun je proberen je links te regenereren, wat je permalinks-structuur opnieuw zal opbouwen en repareren. Je kunt dit doen met één druk op de knop, zonder iets te veranderen aan je WordPress-website.
Om je permalinks opnieuw te genereren, ga je naar Instellingen » Permalinks.
Ga nu helemaal naar de onderkant van deze pagina en klik op ‘Wijzigingen opslaan’.
Na een paar momenten zou je een bericht moeten zien dat WordPress je permalinks-structuur heeft bijgewerkt.
Voor meer informatie kun je onze complete handleiding raadplegen over het vernieuwen van je permanente links in WordPress.
4. Backup en Verwijder .htaccess Bestand
Krijg je een interne serverfout? Een beschadigd .htaccess-bestand kan de oorzaak zijn.
De eenvoudigste manier om je .htaccess-bestand te repareren, is door het te verwijderen. WordPress zal dan automatisch een nieuw .htaccess-bestand aanmaken.
Om je huidige .htaccess-bestand te verwijderen, maak je verbinding met je site met behulp van een FTP-client. Je zult het .htaccess-bestand vinden in de hoofdmap van je site.
Om naar deze hoofdmap te gaan, open je eenvoudigweg de map die de naam van je website weergeeft.
Ga vervolgens naar de ‘public_html’ map.
Je zult nu je .htaccess-bestand in deze map zien staan.
Als je .htaccess niet ziet, kan het zijn dat je FTP-client is ingesteld om gevoelige bestanden te verbergen. Voor meer informatie, bekijk ons artikel over waarom je het .htaccess-bestand niet kunt vinden op je WordPress-site.
Voordat je iets doet, is het een goed idee om een kopie van je huidige .htaccess-bestand te maken. Als er iets misgaat, kun je eenvoudig je oorspronkelijke bestand herstellen.
Om je .htaccess-bestand te downloaden, klik erop en selecteer vervolgens ‘Download’.
Je zult nu je .htaccess-bestand in deze map zien staan.
Als je .htaccess niet ziet, kan het zijn dat je FTP-client is ingesteld om gevoelige bestanden te verbergen.Â
Voordat je iets doet, is het een goed idee om een kopie van je huidige .htaccess-bestand te maken. Als er iets misgaat, kun je eenvoudig je oorspronkelijke bestand herstellen.
Om je .htaccess-bestand te downloaden, klik erop en selecteer vervolgens ‘Download’.
Nadat je dat hebt gedaan, kun je doorgaan en het originele .htaccess-bestand in je FTP-venster verwijderen. Ga daarna naar Instellingen » Permalinks in je WordPress-beheeromgeving.
Klik tenslotte op de knop ‘Wijzigingen opslaan’. WordPress zal nu een nieuw .htaccess-bestand aanmaken voor je website.